Activitatea derulată în cadrul carierelor miniere din județul Gorj  continuă să pună în pericol viața angajaților, fapt semnalat chiar de către muncitori și confirmat, luni, de inspectorii de muncă care au efectuat un control la Cariera Jilț Sud.

În spațiul public, de cele mai multe ori pe rețelele de socializare, apar periodic imagini cu modul în care se derulează activitatea în carierele miniere din Gorj.

Au apărut și cu neconformitățile din incinta Unității Miniere de Carieră Jilț Sud, de această dată în presa locală, caz în care inspectorii de muncă s-au autosesizat și au făcut verificări.

„În data de 26.02.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj s-a autosesizat cu privire la informațiile apărute în presa locală, iar Inspectorul-Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj a dispus deplasarea de urgență la fața loculuia doi inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă pentru a verifica informațiile apărute și a dispune măsuri legale în consecință. Cu această ocazie, pentru neconformitățile constatate în urma verificării situației din teren au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 lei și trasate patru măsuri cu caracter permanent și imediat”, arată ITM Gorj.

În privința neconformităților, acestea nu le sunt străine muncitorilor, iar de una dintre acestea se fac și ei vinovați: nu prea poartă echipamente de protecție.

„Lipsa stingătoarelor pentru stingerea incendiilor; nu se asigură urmărirea purtării/utilizării echipamentelor individuale de protecție; limitatorul de la întoarcerea benzii T107 nu avea cordon de acționare; nu au fost apărători de protecție la banda T 107și T101, acestea sunt neconformitățile”, mai spun reprezentanții ITM Gorj.

Cât despre lipsurile găsite, acestea s-au tot resimțit de o bună bucată de vreme încoace, iar o rezolvare a problemei nu se întrevede curând. Dovadă stă chiar această perioadă în care s-au acoperit mizeria și neajunsurile din cariere fără ca vreunul dintre manageri să fie cu adevărat interesat de o schimbare în bine.

Pe 17 ianuarie 2023, o autoutilitară care transporta mai mulţi angajaţi ai Carierei Jilţ Sud, inclusiv patru recipienți cu gaze tehnice, o electropompă hidraulică, un palan, precum și alte scule, s-a răsturnat provocând decesul a 3 muncitori. Nici măcar această tragedie nu a schimbat condițiile de muncă din cariere. Minerii acuză faptul că nu mai nici măcar strictul necesar pentru a-și desfășura activitatea și că deși se cunosc toate aceste situații, lucrurile nu par a o lua pe un făgaș normal.