Primăria Craiova alocă din bugetul local suma de 5 milioane de lei pentru organizarea Festivalului Internațional „Shakespeare”, eveniment ajuns la cea de-a XIV-a ediție și care va avea loc în perioada 16-26 mai. Organizatorii spun că vor fi peste 300 de evenimente, desfășurate în peste 30 de locații, derulate sub deviza „Comunitățile construiesc festivaluri”.

Organizatorii evenimentului sunt Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și Fundația Shakespeare, iar primăria va fi partener.

Naționalul craiovean a fost cel care a cerut, ca în fiecare an, autorităților locale să sprijine financiar acest eveniment.

„Prin adresa nr. 49796/07.02.2024, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, Teatrul Național Marin Sorescu solicită sprijin financiar autorităţii locale, în valoare de 5.000.000 lei, în vederea organizării evenimentului „Festivalul Internaţional Shakespeare”, ediţia a XIV-a, 2024”, arată proiectul de hotărâre ce privește această asociere și care va ajunge pe masa consilierilor municipali la ședința de joi.

Reprezentanții Primăriei Craiova, într-un raport întocmit, explică de ce este importantă această asociere și cum vor fi cheltuiți banii alocați din bugetul local.

„Având în vedere amploarea şi vizibilitatea acestui eveniment, dar și asumarea, de către organizatorii Festivalului Internațional Shakespeare, de a pune în valoare nu doar calitățile artistice ale unor companii de teatru, regizori, artiști renumiți, critici de teatru sau studenți invitați în Cetatea Băniei, ci, mai ales, oferta de turism cultural a Craiovei și a întregii regiuni Oltenia, Municipiul Craiova, în calitate de partener al evenimentului, a alocat suma de 5.000.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din cadrul evenimentului „Festivalul Internaţional Shakespeare”, ediţia a XIV-a, exclusiv pentru evenimentele organizate în Municipiul Craiova, în perioada 16-26 mai 2024, cuprinzând cheltuieli pentru: servicii referitoare la activităţi cu spectacolele şi evenimentele culturale  incluse în programul Festivalului, servicii de organizare pentru desfăşurarea Festivalului, servicii de promovare pe durata pregătirii, organizării şi desfăşurării”, arată raportul întocmit.

Ediția din acest an a festivalului, spun organizatorii, reprezintă o bornă foarte importantă datorită celebrării a 30 de ani de la fondare.

Publicul a crescut gradual, atingând în anul 2018 un număr de peste 20 de mii de beneficiari, în 2022 peste 40 de mii, iar în anul 2024, organizatorii prognozează că se va depăși cifra de 150 de mii.

Creatori de renume mondial ai teatrului au confirmat deja prezența în România, mai psun organizatorii, prin intermediul producțiilor programate, din care se amintesc: Robert Lepage – Compania Ex Machina (Canada), Declan Donnellan (UK), Woods of Birnam (Germania), Kelly Hunter (UK), Teatrul The Globe (UK), imPerfect Dancers Company din Pisa (Italia), Tang Shu Wing Theatre (Hong Kong), Theâtre des Bouffes du Nord din Paris (Franţa). Robert Wilson (U.S.A.).

Pe afișul Festivalului se vor regăsi spectacolele ”Furtuna”, realizat de Peter Brook, la Bouffes du Nord din Paris și ”Hamlet”, pe care Declan Donnellan și Nick Ormerod, cei care au deschis în 1994 Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova împreună cu Compania Cheek by Jowl, îl vor realiza, de această dată, cu colectivul Teatrului Național Craiova.

Producția ”Hamlet”, cu o montare scenică special gândită, va avea premiera oficială în cadrul Festivalului şi se va bucura de prezența unui număr impresionant de selecționeri internaționali, fapt ce va asigura o vizibilitate mondială considerabilă pentru o producție românească.

„Mai mult ca oricând, Festivalul Shakespeare va aduce laolaltă peste 300 de artiști din peste 30 țări, ce își vor prezenta măiestria în peste 300 de evenimente, desfășurate în peste 30 de locații, poziționând țara noastră între liderii teatrali mondiali. Din acest an, evenimentele se vor desfășura sub deviza COMUNITĂȚILE CONSTRUIESC FESTIVALURI, urmărindu-se atragerea de parteneri noi pentru construcția unui festival contemporan, ancorat în realitățile momentului. Din acest motiv, va fi implicată inclusiv comunitatea locală, prin contribuția la crearea a peste 50 de evenimente, ce se vor desfășura în toate cartierele municipiului”, se arată în raportul întocmit.

La eveniment vor participa și facultățile din Craiova, prin organizarea anumitor simpozioane. La aceste acțiuni vor participa studenți din întreaga țară.

„Comunitățile academice din Craiova, prin Facultatea de Automatică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova vor organiza simpozioane ce vor aduce la festival studenți din toată țara. De asemenea, pentru prima oară în istoria festivalului, se va alătura ca partener și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, care va aduce la Craiova peste 200 de studenți și cadre didactice, urmând a organiza și prezenta aproximativ 100 de evenimente artistice și educaționale. Cu această ocazie, se va lansa şi primul parteneriat cultural educațional între Teatrul Național Craiova şi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București”, explică organizatorii.

 În acest an, unul dintre punctele principale de atracție va fi „Shakespeare Village”, construit cu ajutorul Griffin Historical Ltd. – un loc în care oamenii vor experimenta stilul de viață din Epoca Elisabetană.

„Aici se vor desfășura zilnic un număr de peste 70 de evenimente de toate genurile. Satul va fi inaugurat de unul dintre actorii momentului – Christian Friedel, personajul principal din filmul „The Zone of Interest”, câștigător al Marelui Premiu de la Cannes și nominalizat pentru cinci premii Oscar anul acesta. În contrapunct temporal cu satul, se va construi un cub imersiv, numit Shakespeare Dimensions. Dacă în cazul satului, este vorba de anul 1600, aici se merge către viitor, unul nu foarte îndepărtat. Prin folosirea unora dintre cele mai avansate tehnologii din lume, se va crea o încăpere specială în care oamenii vor experimenta realitatea virtuală, fără nevoia folosirii ochelarilor speciali”, mai aarată raportul întocmit.

Promovarea festivalului va începe în data de 24 martie, când o trupă de actori va porni la drum într-un turneu ce va atinge 30 dintre cele mai mari orașe din România, iar din data de 1 aprilie se vor iniția campaniile audio-tv, campaniile de panotaj stradal și campaniile social media.

„Pentru întreaga comunitate locală, Festivalul Internațional Shakespeare aduce numeroase beneficii de imagine, de turism cultural, dar și educativ-formativ, plasând Craiova pe harta mondială a evenimentelor de înaltă ținută artistică. Locuitorii oraşului vor avea posibilitatea să ia parte la un act de o înaltă ţinută cultural-educativă – fie că e vorba de spectacole, recitaluri, expoziții, conferințe etc., viitorii artiști din țară și străinătate vor beneficia de un adevărat spațiu – şcoală care se creează în timpul festivalului special la Craiova, iar Municipiul Craiova va beneficia, cu această ocazie, de o promovare cultural-turistică extraordinară în toate mediile naționale și internaționale.

Organizatorul se obligă să comunice opiniei publice, prin mijloacele massmedia pe care le are la dispoziție, în termen rezonabil, care este modalitatea de acces pentru fiecare tip de manifestare din cadrul Evenimentului

Organizatorul are obligația să asigure accesul gratuit cetățenilor, în mod egal, pe principiul primul venit primul servit, pe bază de invitații ridicate de la Agenția teatrului, la spectacolele de sală interioară din cadrul Festivalului, în procent de 33% din numărul total de bilete. Menționăm că vor exista și spectacole prezentate în aer liber cu acces gratuit în totalitate și, respectiv, bilete/abonamente în procent de 67% din numărul total de bilete la spectacolele de sală interioară. Accesul publicului la manifestările din cadrul evenimentului se va face în limita locurilor disponibile”, spun autoritățile în raportul întocmit.

Nelipsite, pe toată perioada festivalului, vor fi paradele și spectacolele stradale, care vor acoperi toate cartierele orașului Craiova.