Susa foto: Asociația ARNIS
Susa foto: Asociația ARNIS

ARNIS a finalizat implementarea platformei online de digitalizare a comunicării în neonatologie, în colaborare cu Secția Neonatologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

În cele 10 luni de funcționare, platforma a contabilizat peste 310 de utilizatori, beneficiari direcți. Dintre aceștia, peste 140 sunt viitori părinți sau părinți cu bebeluș născut la termen și peste 135 de părinți cu bebeluș în terapie intensivă neonatală au beneficiat de serviciile oferite gratuit de platformă, iar peste 30 de cadre medicale din spitalul partener au cont și sprijină părinții online.

Au fost accesate peste 240 de ore de materiale video educative, iar prin prisma obiectivului de creștere a capacităților ARNIS, asociația a cooptat peste 863 de donatori recurenți și un total de peste 103.779 lei în donații începând cu 01.01.2023.

Platforma va continua să ofere servicii gratuite părinților și după încheierea finanțării oferite prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Funcționarea platformei va fi asigurată pentru o perioadă de 5 ani.

ARNIS va asigura mentenanța și suportul din fonduri proprii, provenite din donații recurente ale persoanelor fizice, dar și prin spirijinul partenerului de proiectîn furnizarea serviciilor de internet, compania DIGI | RCS & RDS.

„Acuma e prima data când îl vede pentru că a fost plecat în deplasare la muncă și nu a putut să vină. Acuma este cel mai mândru și fericit că a reușit să și-l vadă”, spune părinte, beneficiar al platformei, familia Onuc.

„Pentru părinți SUS-TIN reprezintă oportunitatea de a parcurge cursurile online, atât de puericultură cât și cele despre nou-născutul din terapie intensivă. De asemenea, există șansa pentru părinți dar și pentru alți membrii ai familiei de a vedea copilul pe cameră în intervalul orar specificat. Pentru personalul medical a reprezentat o grijă în plus verificarea funcționalității camerelor. Însă momentul în care părintele povestește cu bucurie faptul că și-a văzut copilul, în acele momente realizezi că un lucru mic este un lucru important și acesta s-a putut realiza prin acest program. Succes mai departe!” dr. Hășmășanu M., medic neonatolog în cadrul secției Neonatologie 1 din SCJU Cluj-Napoca

Scopul Platformei de digitalizare SUS-TIN a fost să faciliteze comunicarea și creșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților (prin comunicarea părinte-copil, educare și informare a părinților), dar șidezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS.

Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 04.2022-02.2024 a fost de 107.782 euro.

Servicii și beneficii pe care le aduce Platforma SUS-TIN (https://sus-tin.arnis.ong/)

(1) Comunicare video părinți-bebeluș din Terapie Intensivă Neonatală: transmisiune live streaming a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către propriul părinte, (2) Educarea părinților despre îngrijirea bebelușului: Curs de puericultură cu 6 capitole în fomat videoși13 Seminarii videopentru părinți, (3)Comunicare medici-părinți cu nou-născuți în Terapie Intensivă Neonatală, (4)Fundrasing, (5) Comunicarea rezultatelor pe platformă.

Proiect derulat de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, secția Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este facilitarea comunicării șicreșterea calității serviciilor medicale și sociale acordate nou-născuților și dezvoltarea sustenabilității și capacității de fundraising a ARNIS, spun reprezentanții Asociației ARNIS.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre ARNIS

ARNIS este Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați și reprezintă vocea pacienților cu afecțiuni la naștere din România începând din 2013.

Misiunea ARNIS este de a îmbunătaţi sănătatea nou-născuților îndelung spitalizați din România prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind naşterea înainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care în terapiile intensive neonatale și alinierea Standardelor naționale la nivelul Standardelor Europene de îngrijire elaborate de EFCNI, precum și oferirea de suport familiilor lor în procesul de recuperare medicală al copiilor, până la vârsta de 18 ani.

Pentru mai multe informații accesați https://arnis.ong/