Aleg unii primari din Dolj să își desfășoare activitatea cu o impertinență greu sau imposibil de înțeles. Unul dintre acești edili este și cel al comunei Breasta, Ion Vizitiu. Firește nepregătit, dar în același timp mândru de el, că doar este primar, acesta adoptă cea mai nefirească atitudine…închide telefonul brusc, când nu-i mai convine discuția. O discuție despre proiecte, realizări și, cel mai dureros, despre buget.

La data de 15 ianuarie, anul acesta, am trimis, pe e-mailul Primăriei Breasta, o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public(da, domnul primar, există o astfel de lege. Studiați-o un pic!), interesați fiind de câteva date. Nu am întrebat nimic despre hobby-urile primarului Vizitiu și nici despre mâncarea preferată a acestuia sau a angajaților instituției. Atașăm solicitarea, să vedeți despre ce este vorba.

Întrucât nu am primit niciun răspuns, la data de 26 ianuarie am retrimis un mesaj, tot pe e-mailul instituției, am reamintit că trimisesem solicitarea și am reatașat-o. Evident, niciun răspuns nici până astăzi, 4 martie.

Am considerat că este absolut normal să aflăm stadiul acelui răspuns, dacă el există undeva formulat, și am luat legătura cu edilul comunei.

Grosolan, acesta este cuvântul care descrie cel mai bine dialogul cu acest individ. Imediat după ce a aflat despre existența acestei situații, Vizitiu mi-a închis telefonul în nas, considerând în impertinența dumnealui, că a făcut un gest lăudabil sau, ca să-i evidențiem și mai bine postura afișată pe rețelele de socializare, un gest șmecheresc.

DISCUȚIA:

„Nu știu eu de solicitări din astea. Eu nu mă ocup de ele”, spune Vizitiu.

„Cu siguranță nu le puteți ști pe toate, dar este firesc să existe o persoană care răspunde publicului. Am cerut informații de interes public. Poate găsiți o soluție, pentru că am trimis solicitarea în luna ianuarie…”, continui eu.

„Auziți doamnă, dacă dumneavoastră considerați că nu vi s-a răspuns intenționat…mergeți pe o cale legală”, a fost concluzia primarului care, nervos dintr-o dată, a și închis telefonul.

Am încercat să reiau discuția, dar Ion Vizitiu a dat ton de ocupat, considerând dumnealui că îi face cinste o astfel de abordare.

Despre Ion Vizitiu, după patru ani de mandat, se pot spune multe. Cele mai notabile realizări ale acestui edil sunt două scandaluri în care a fost implicat. A mai bifat un târg de toamnă, o acțiune a elevilor de 1 Decembrie, a oficiat căsătorii(da, reușite, ce-i drept! n.r.) și cam atât. Ceream, în baza legii, câteva informații despre proiecte realizate sau măcar începute. Nu a văzut nimeni solicitarea și astfel nu știm dacă Vizitiu și echipa lui or fi trasat măcar două, trei obiective. În patru ani….era firesc să fi avut câteva țeluri! Observăm că pentru anul 2024, au în plan construirea unei grădinițe.

Ne vor ține la curent, pe Facebook, și sperăm ca, măcar în cel de-al 12-lea ceas, acest individ să realizeze că ocuparea unei funcții înseamnă să fii demn, responsabil, chibzuit, ci nu grosolan în relațiile cu cei din jur.