Luna Martie este cunoscută, la nivel mondial, drept luna de conștientizare a cancerului de colon, una dintre cele mai răspândite forme de cancer ale secolului XXI. Acesta boală are o frecvență ridicată, fiind a treia afectiune ontologică din lume și a doua în rândul celor mai agresive forme de cancer în România.

Cancerul de colon este un tip de cancer al cărui punct de plecare este la nivelul colonului, un segment important al tractului digestiv. Deseori este folosit termenul de cancer colorectal, care include cancerul colonului și al rectului.

Cancerul colorectal reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România și o cauză importantă de mortalitate, din cauza diagnosticării tardive.

În general, cancerul de colon afectează mai ales adulții de vârstă mai înaintată, deși boala poate surveni la orice vârstă. Inițial, afecțiunea se manifestă ca un polip mic, necanceros (benign) pe peretele interior al colonului. În timp, o parte dintre acești polipi devin cancere de colon.

Cauzele cancerului de colon

Pentru majoritatea cancerelor de colon, nu se poate preciza o etiologie exactă. La baza dezvoltării acestui tip de cancer stau mutațiile ADN care au loc la nivelul celulelor din peretele colonului sau rectului. Din cauza acestor mutații, celulele vor avea un comportament anormal și se vor multiplica necontrolat. Pe măsură ce aceste celule modificate genetic se înmulțesc, se dezvoltă formațiunea tumorală.

În timp, creșterea numărului de celule maligne va avea o amploare suficient de mare încât să ducă la distrugerea țesutului sănătos de vecinătate, prin invazie. De asemenea, celulele cu mutații pot migra prin sânge către alte regiuni ale corpului, unde pot duce la formarea de metastaze.

Factori de risc sunt:

-Vârsta înaintată;

-Antecedentele de cancer colorectal, de polipi colonici, polipi rectali și anali sau alte tumori colorectale benigne;

-Bolile inflamatorii intestinale (Boala Crohn și colita ulcerativă);

-Sindroamele ereditare – polipoză adenomatoasă familială, sindrom Lynch/cancer colorectal nonpolipozic ereditar. În acest caz, este recomandat un consult de genetică medicală;

-Istoricul familial de cancer colorectal;

-Regimul alimentar bogat în grăsimi și sărac în fibre, sedentarismul, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, consumul de alcool.

Prevenția cancerului de colon

Riscul de apariție a cancerului colorectal poate fi redus prin câteva măsuri simple, legate de stilul de viață:

Dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale;

Consum redus de alcool,renunțarea la fumat;

Activitate fizică regulate,menținerea unei greutăți corporale optime

Semnele și simptomele în cancerul de colon si rect:

Anemie secundară semnificativă;

Dureri abdominale difuze;meteorism abdominal accentuat

Scădere în greutate;

Oboseală;

Rectoragii (prezența sângelui în materiile fecale)

Tranzit intestinal alterat (scaune diareice multiple, pe o perioada mai lungă de timp, constipație prelungită, sau alternativ diaree și constipație).

Diagnosticul cancerului de colon

Colonoscopia rămâne standardul de aur în diagnosticul cancerului de colon și cancerului de rect, prin intermediul acestei proceduri fiind recoltate și biopsii din formațiunea tumorală, astfel realizându-se evaluarea histopatologică a tumorii.

Colonoscopia este recomandată și pentru screening, în lipsa oricăror semne și simptome, după vârsta de 50 de ani sau mai devreme, dacă există factori de risc pentru cancer colorectal. Testul Hemocult (test de hemoragie ocultă din scaun) și testarea imunohistochimică fecală.

Analizele de sânge utile în diagnosticul cancerului colorectal includ

Hemograma – care decelează anemia feriprivă în cancer, secundară sângerării de la nivelul tumoral; Evaluarea funcției hepatice, Evaluarea funcției renale (uree, creatinină)

Markeri tumorali – CEA (antigenul carcinoembrionar) oferă informații valoaroase despre prognosticul bolii și răspunsul la tratament.

O dată identificată și confirmată histopatologic o formațiune tumorală, este necesară stadializarea cancerului colorectal și evaluarea extensiei tumorale atât local cât și la distanță, cu ajutorul investigațiilor imagistice (CT, RMN, SCINTIGRAFIE SAU PET-CT).

Tratamentul cancerului de colon

La fel ca în majoritatea cancerelor, tratamentul cancerului de colon este multimodal. Primul pas terapeutic în cazul cancerelor influențează decisiv rezultatele. Astfel, în TUMOR BOARD- COMISIA ONCOLOGICA MULTIDISCIPLINARA , este evaluat fiecare caz în parte, de către specialiștii implicați (chirurgi, oncologi, radioterapeuți, radiologi, anatomopatologi), în conformitate cu ghidurile medicale actualizate.

Abordarea tratamentului multimodal în cazul pacienților cu cancer colorectal implică, pe lângă tratamentul medico-chirurgical, și modificarea stilului de viață. Recomandările individualizate în ceea ce privește alimentația pacientului împreună cu suplimentele sau medicamentele utilizate pentru sporirea toleranței și eficacității tratamentelor fac parte din terapiile suport, esențiale în managementul integrat al cancerului.

În evidența cabinetului județean de Oncologie, care se află în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, se află 1.296 de pacienți cu cancer colorectal, dintre care un număr de 118 au fost diagnosticați în anul 2023.

Martie este Luna de conștientizare a cancerului colorectal, devenind un excelent memento pentru a vă face o programare pentru o colonoscopie de rutină, dacă aveți între 45 și 75 de ani!

La începutul anului trecut, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a fost dotat cu un sistem endoscopic performant de care beneficiază atât pacienții internați în Secția Gastroenterologie, cât și ceilalți pacienți ai Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, pe internare continuă, sau internare de zi.

Material informativ realizat de Dr. Maria Cîrciumaru, medic primar oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.