Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova a găzduit, miercuri, o dezbatere organizată de RFI România pe tema spitalului regional de urgență, care va fi construit la Craiova.

Aceste discuții au urmărit oportunitățile și provocările pe care le presupune proiectul, care va veni în întâmpinarea așteptărilor comunității.

Așa cum autoritățile au tot anunțat, este vorba despre o investiție de 750 de milioane de euro.

Această nouă instituție nu presupune desființarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, deși, spune Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, acesta din urmă ar trebui să fie demolat.

„Nu este bine poate să o spun public, dar din punctul meu de vedere, acel spital ar trebui să fie demolat. Ne dorim o infrastructură nouă. Craiova este primul oraș din România care a construit primul spital nou. Este vorba despre Spitalul Filantropia, cu patru corpuri. Așteptăm ca pe pâinea caldă acest spital regional de urgență. Este o investiție foarte mare. Pornise de la o investiție în valoare de 200 de milioane de euro, în anul 2015, și s-a ajuns la 750 de milioane de euro”, a spus Vasilescu.

Un rol foarte important în realizarea acestui proiect îl are și Universitatea de Medicină Craiova, prin asigurarea resursei umane.

„UMF Craiova, prin componentele sale de educație și cercetare, este una dintre condițiile de succes ale proiectului. Aici, pe lângă cei 4.000 de studenți pe care îi avem în pregătire în prezent, sunt și 1.800 de medici rezidenți, care au deja pregătirea necesară pentru secțiile care vor fi acolo”, arată UMF, într-o postare pe Facebook.

La dezbatare au participat: Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, prof. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF Craiova, dr. Liviu Radu, managerul Spitalului Filantropia, Dorian Delureanu – Direcția Organism intermediar Programul Sănătatea – ADR Sud-Vest Oltenia, prof. univ. dr. Cristian Gheonea, prorector UMF Craiova, prof. univ. dr. Costin Streba, director Departament de Cercetare UMF Craiova, studenți UMF Craiova.

Întâlnirea a fost moderată de Constantin Rudnițchi și Mirela Dădăcuș, jurnaliști RFI România.