Dacă este martie, este … Ziua Olteniei. Și în fiecare an, din 2018 încoace, Primăria Craiova marchează ziua de 21 martie, când oltenii scot la iveală tot ce e mai frumos din viața și istoria lor.

Organizatorii spun că ediția din acest an este bogată în evenimente, invitându-i pe curioși la un adevărat periplu cultural.

„Desfășurată în perioada 21 – 24 martie, sub egida Primăriei Craiova și a Consiliului Județean Dolj, Ziua Olteniei pornește, anul acesta, de la Imagini ale Copilăriei din secolul al XIX-lea, face o trecere în revistă – holografică – prin istoria și tradițiile regiunii și ne pune imaginația la încercare, prin evenimentele propuse atât celor mari, cât și copiilor. Seria manifestărilor dedicate oltenilor va debuta joi, 21 martie, de la ora 13.00, cu expoziții organizate în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, la Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei sau Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, dar și cu târguri de  bunătăți culinare sau hand-made în Piața Mihai Viteazul”, spun reprezentanții Primăriei Craiova.

În seara de joi – 21 martie, artiștii Ansamblului Folcloric Maria Tănase ne povestesc cum e cu iubirea la olteni, jucând cu foc și voie bună în sala olteanului Amza Pellea, de la Teatrul Național Marin Sorescu.

Programată de la ora 18.30, povestea muzicală „Am iubit și-am să iubesc” aduce pe scena craioveană marii artiști ai Olteniei, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Lavinia Bîrsoghe și Cristian Bănățeanu, dar și orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Maria Tănase, într-un spectacol regizat și prezentat de Gabriela Rusu Păsărin.

Accesul cetățenilor la spectacol este gratuit, pe bază de invitații ridicate de la agenția Teatrului Național Marin Sorescu, începând cu data de 11.03.2024, în limita locurilor disponibile.

Tot la Teatrul Național – Foaier, craiovenii vor putea să admire joi, 21 martie, între orele 13.00 – 18.30, expoziția Dolju-n Bucate sau cele mai frumoase lucrări de artă tradițională, plastică sau fotografică, având ca temă Oltenia și bogățiile ei, pregătite de Muzeul Olteniei, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și Uniunea Artiștilor Plastici din România-filiala Craiova.

Vineri, melomanii sunt așteptați în cadrul grandios al Muzeului de Artă, pentru a asista, cu începere de la ora 18.00, la concertul cameral “Pasărea Măiastră”, susținut de Filarmonica Oltenia, cu prelucrări folclorice din zona Olteniei, urmat de spectacolul “Vers & Vibe” al Casei de Cultură Traian Demetrescu, unde doi actori și un DJ vor transpune versuri tradiționale românești pe muzică contemporană, într-un fusion captivant. Accesul la spectacol este pe bază de bilete, care se pot ridica de la Agenția Filarmonicii Oltenia, începând cu data de 11.03.2024, locurile fiind limitate.

Dragoș Andreescu îi așteaptă pe pasionații de istorie, sâmbătă – 23 martie 2024, la un tur Monumentalist, cu începere de la ora 10.00. Locurile fiind limitate, doritorii se pot înscrie în călătoria plină de povești a lui Dragoș Andreescu despre clădirile din Craiova, trimițând un email pe adresa dragos@baumpixel.com până joi, 14 martie 2024.

Dar când vorbim de Oltenia, vorbim și de unul dintre cei mai cunoscuți olteni peste mări și țări – și anume regizorul Jean Negulesco. Pentru prima oară, Cinema Inspire Mercur va fi prezent, în programul dedicat Olteniei, cu una dintre cele mai îndrăgite proiecții din istoria cinematografiei – “Cum să te măriți cu un milionar”, cu Marilyn Monroe, în regia lui Jean Negulesco. Filmul poate fi văzut sâmbătă, 23 martie, ora 19:00, la Cinema Inspire Mercur, iar detalii despre acces și bilete pot fi găsite pe linkul www.inspirecinema.ro.

Din tolba cu evenimente, nu vor lipsi concursurile pentru copii organizate de Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman sau hologramele prezentate la Centrul Constantin Brâncuși de joi, 21 martie – până duminică, 24 martie și pregătite cu pasiune și știință de Teatrul pentru copii și tineret Colibri.  

Și, cum orice tradiție oltenească presupune și o raită printre bunătăți culinare sau printre tarabele cu produse hand-made, realizate cu răbdare de cei mai pricepuți artizani locali, de joi, 21 martie, își deschid porțile, în Piața Mihai Viteazul, Festivalul La Primavera eStrada Food și Târgul de hand-made „Fuseși la târg?”. Ambele evenimente vor fi deschise până duminică, 24 martie.