Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rinichiului. Datele arată că unul din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadiile avansate.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anul acesta pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății readuc în atenție setul gratuit de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii.

„Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenței și incidenței afecțiunii. BCR prezintă o patologie complexă și este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune și diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi însă ținută sub control dacă se acționează din timp. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil și în România – orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale. Azi am vrut să ofer un exemplu în acest sens, prin recoltarea celor două analize în vedere evaluării stării de sănătate a rinichilor mei, pentru că eu cred cu tărie că putem preveni această boală, iar acolo unde este deja instalată suntem pregătiți să oferim servicii medicale de calitate”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar specialiștii estimează că, dacă nu este abordată din timp, va deveni a 5-a cauză a mortalității, până în 2040.

În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente.

„Patologia bolii cronice de rinichi este silențioasă în stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corectă și timpurie este esențială pentru ca pacienții să nu ajungă să fie dependenți de dializă sau de transplantul de rinichi. Dacă știm din timp cu ce ne confruntăm, putem preveni complicațiile și întârzia evoluția bolii. Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune, alte afecțiuni cardiovasculare, să meargă la medicul de familie pentru a-și evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară”, a explicat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.

Medicii de familie, alături de medicii din alte specialități, pot acționa decisiv în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Pe baza biletului de trimitere, laboratoarele efectuează gratuit testele pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară.

La nivel mondial, campania Zilei Mondiale a Rinichiului pentru anul 2024 se desfășoară sub sloganul: „Sănătatea rinichilor pentru toți – Promovarea accesului echitabil la îngrijire și a unei practici medicamentoase optime!“.