Consiliul Județean Dolj se pregătește să deschidă porțile unei noi destinații culturale: Casa Memorială „Amza Pellea“.
Evenimentele se vor desfășura pe parcursul a două zile, respectiv 6 și 7 aprilie:
Craiova – Teatrul Național „Marin Sorescu“ – „In Memoriam Amza Pellea“, 6 aprilie, ora 19.30
Prezentator: Mircea Rusu
Cei prezenți vor avea parte de o serie de surprize, de prezența pe scenă a unor personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, precum Rodica Mandache, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, dar și momente muzicale puse în scenă de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia, maestrul Nicolae Voiculeț, Sergiu Cioiu, Andrei Păunescu.
20:45 – Proiecție pe clădirea Teatrului Național „Marin Sorescu“
Accesul publicului în sala de spectacol se va face în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot ridica de la Casa de bilete a Teatrului Național ”Marin Sorescu”, începând de marți, 2 aprilie.
Băilești – Inaugurare Casa Memorială „Amza Pellea“ – 7 aprilie, ora 20.00
Proiecție video Casă Memorială – ora 20.15
Proiecție film Parcul Tineretului din Municipiul Băilești – ora 20.30
„Nea Mărin miliardar” (1979) regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (în dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.
În iunie, anul trecut, Muzeul Olteniei Craiova a încheiat un contract de împrumut (contract de comodat) cu Oana Pellea, prin care Casa Memorială „Amza Pellea” din Băileşti trecea în patrimoniul instituţiei pentru 50 de ani, scopul fiind amenajarea şi funcţionarea permanentă a unui punct muzeal a cărui activitate să fie dedicată păstrării şi promovării memoriei marelui actor.
Anul trecut, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, locuință construită în anul 1908 care dispune de arhitectură caracteristică începutului de secol XX.
Au fost făcute lucrări de reparații la acoperiș, refacere tencuieli interioare la pereți și tavane, refacere instalație electrică.
Totodată, s-au executat lucrări de hidroizolație, gen de lucrare tehnică folosită cu predilecție în cazul imobilelor monument istoric. Au fost refăcute tencuielile exterioare avându-se în vedere și elementele decorative exterioare. Stucaturile care nu au putut fi conservate au fost refăcute prin realizarea unor mulaje.
De asemenea, a fost înlocuită tocăria la uși și ferestre, identică cu cea originală, s-a executat branșamentul imobilului la rețeaua de apă și canalizare a municipiului Băilești, cât și alte lucrări specifice.
Fiecare dintre încăperile casei găzduiește câte o expoziție în memoria actorului și aduce în fața celor care trec pragul atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită.
Totodată, aici va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”.