Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului, dacă situația înregistrată până acum nu va fi remediată. Astfel, diferența dintre încasările statului și cheltuielile sale a ajuns în doar primele 3 luni ale anului la un minus de aproape 36 de miliarde de lei. Sau la 2,07% din PIB.

Guvernul României și-a asumat un prag deficitar de 5% pentru întregul an, însă experții se așteaptă la un procent mai mare.

„Vestea privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfârşitul lunii martie, 35 miliarde lei. Mai optimist… merge spre 36 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș la începutul lui aprilie.

Economiștii se așteaptă ca deficitul bugetar la final de an să fie mai mare decât cel asumat de Guvern, iar această situație ar putea să afecteze atât întreprinderile, cât și cetățeni.

O altă problemă cu care s-ar putea confrunta România este înghețarea fondurilor venite din partea Uniunii Europene, ceea ce ar opri dezvoltarea infrastructurii.

PRESShub a discutat cu Adrian Negrescu, expert în consultanță economică, despre nivelul la care ar putea ajunge deficitul bugetar la finalul anului.

Ce a spus Adrian Negrescu, aflați în PRESShub.