Angajamentul neclintit al primarului Lucian Vasile față de comuna Drăgotești se reflectă în fiecare inițiativă pe care a avut-o până acum și în planul său pentru următorii patru ani. Este mulțumit de faptul că a mobilizat echipa și că au atras fonduri europene și știe că aceste finanțări vor fi în continuare o șansă reală de reușită în privința investițiilor la nivel de comună. Despre ce a făcut în mandatul trecut, despre provocări, despre reușite, dar și despre regrete și planuri pentru următorii patru ani, primarul comunei Drăgotești a vorbit într-un interviu. Edilul a făcut și un Top 5 priorități pentru 2024-2028.    

Reporter: Domnule primar, mandatul început în anul 2020 se va încheia curând. Cum a fost activitatea dumneavoastră în cei patru ani?

Lucian Vasile, primar al Comunei Drăgotești: Reflectând asupra mandatului meu din anul 2020 până în prezent, consider că am desfășurat activități ce asigură transformare și progres constant pentru comuna Drăgotești. Ne-am concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii, pe dezvoltarea serviciilor comunitare și pe stimularea creșterii economice. Am modernizat drumuri, am îmbunătățit accesul la serviciile de sănătate și educație și am promovat sustenabilitatea și protejarea mediului. Sunt mândru de progresul pe care l-am făcut împreună și sunt determinat să continuăm pe acest drum al dezvoltării.

Rep.: Sunt convinsă că în toată această perioadă au apărut și provocări…

L.V.: Fără îndoială, cea mai mare provocare a fost procesul de accesare a fondurilor europene. Apar obstacole, apar dificultăți, dar finanțarea europeană reprezintă o oportunitate de a face schimbări semnificative în comună. Ne-am concentrat intens pe dezvoltarea unei echipe cu competențe specifice în managementul de proiect și înțelegerea fondurilor europene, capabile să navigheze prin aceste procese complexe. Am reușit să elaborăm și să prezentăm proiecte care au răspuns nevoilor comunității noastre.

Rep.: Despre reușite ce ne spuneți?

L.V.: Implementarea eficientă a proiectelor cu fonduri europene și guvernamentale reprezintă cea mai importantă reușită a mea și a echipei din primărie. Am avut programe pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din comunitatea locală(Proiectul POCU-,,Investește în tinerii NEETS”) și pentru dezvoltarea comunei, de la modernizarea drumurilor și a sistemelor de iluminat public, la renovarea și echiparea școlilor și instituțiilor de sănătate. De asemenea, am investit în proiecte de dezvoltare rurală care au sprijinit agricultura locală și au încurajat antreprenoriatul, cum este, de exemplu, proiectul „Sistematizare cadastru terenuri extravilane”. Am înființat un centru de permanență, am amenajat locuri de joacă în satele Popânzălești, Buzduc, Benești, Viișoara și Drăgotești, avem în derulare construcția unei săli de sport, am înființat o școală de dans și muzică pentru copii, unde se fac cursuri gratuite, investiția fiind finanțată cu fonduri din bugetul local. Tot cu bani din bugetul local am implementat un proiect de colectare selectivă a deșeurilor.

Rep.: Regrete sunt? Ce v-ați propus și încă nu ați reușit să rezolvați?

L.V.: Există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri și, deși suntem mândri de ceea ce am realizat, sunt și momente de reflecție asupra a ceea ce ar fi putut fi făcut diferit sau ce încă urmează să fie realizat. Unul dintre regretele mele este că există încă proiecte și inițiative pe care nu le-am finalizat. Aș fi dorit, în mod special, să avansăm cu proiectele de modernizare a infrastructurii locale în unele zone ale comunei. Am lucrat neîncetat pentru a îmbunătăți accesul la educație și sănătate de calitate pentru fiecare locuitor, dar și aici mai este de lucru. Regretele pe care le am sunt stări constructive, practic, și nu voi renunța să duc planurile la bun sfârșit.

Rep: Domnule primar, știm că pentru orice edil este foarte importantă colaborarea cu membrii consiliului local. La Drăgotești care este situația?

L.V.: Nu au fost probleme și sper să nu apară. Am funcționat ca o echipă unită, concentrându-ne pe obiectivele comunității și pe implementarea eficientă a proiectelor.  Așa am făcut față provocărilor și am accesat fonduri vitale pentru dezvoltarea locală. Respectul reciproc și dialogul deschis funcționează la noi.

Rep.: Ce v-ați propus să faceți în mandatul viitor? Care sunt urgențele?

L.V.: Fiecare lucru pe care mi-am propus să îl fac este o urgență. Mă va interesa în continuare calitatea vieții oamenilor pe care îi reprezint. Vom continua modernizarea infrastructurii rutiere și vreau să îmbunătățim accesul la servicii publice esențiale, la sănătate și educația. Vom dota școlile și a instituțiile de sănătate. Intenționez să promovez inițiative ecologice, inclusiv proiecte de reîmpădurire și de gestionare a deșeurilor, pentru a proteja mediul și a asigura un viitor verde pentru Drăgotești. Îmi propun să sprijinim antreprenoriatul local și să atragem investiții care pot crea locuri de muncă și pot stimula economia locală.

Rep: Un TOP 5 priorități?

L.V.: Este dificil să fac un clasament, dar încerc. Toate planurile mele sunt prioritare. Așadar, ar fi așa: înființarea rețelei de distribuție gaze, pentru care avem deja studiul de fezabilitate executat și precontract semnat cu TRANSGAZ, construirea unui centru de zi pentru copii, în satul Benești, construirea unui teren sintetic în satul Popânzălești, termenul de finalizare proiect fiind iulie 2024; reabilitarea Drumului Comunal 154 Popânzălești-Voineasa-Balș și continuarea împăduririi terenurilor degradate.