Un război de țesut cu o vechime ce sfidează timpul a fost adus, ieri, în curtea bisericii din localitatea Țicleni din județul Gorj. De-a lungul timpului, cu fiecare fibră împletită s-au născut istorii, iar despre acest lucru li s-a povestit și copiilor care au participat la atelierul de creație și îndeletniciri organizat de Parohia Țicleni. Mâini abile ale meșterilor au transformat firele în preșuri pline de culori pastelate. Tot ieri, cei 30 de copii care au participat la acțiune au învățat să coase și au pictat ouă.

Când vine vorba de sărbătoarea Paștelui, paleta de culori folosită pentru preșurile țesute este parcă mai bogată în roșu și galben solar, în vreme ce ouăle, pictate cu aceeași măiestrie, devin mici capodopere ce împodobesc fiecare colț al caselor.

În curtea bisericii din Ticleni, ieri, s-au organizat ateliere pentru copiii localității. Cu zâmbete și vise cât cerul, copiii își împrăștie talentul în culori și idei ori de câte ori participă la aceste acțiuni. Aici află cum culorile se îmbină armonios, lăcașul sfânt devenind un pol de creativitate. Fiecare pensulă, fiecare fir de ață viu colorată îndrăznește să viseze la infinit și astfel copiii prind și ei curaj.

Când se apropie Paștele, Ticleniul se îmbracă în sărbătoare. Ieri, culorile pastelate ale pânzelor țesute au transformat atelierul într-un tărâm de basm, iar râsetele copiilor, care au învățat să și picteze ouă, au răsunat în curtea bisericii din localitate.

Duminică de duminică, biserica din Ticleni devine un punct de întâlnire între tradiție și viitor, femeile cu experiență învățându-i pe cei mici că fiecare culoare, fiecare fir de ață, fiecare împunsătură de ac, fiecare bucată de etamină și fiecare ou încondeiat sunt, de fapt, pagini pline de culoare scrise în cartea comunității lor.

Cei mici și cei mari petrec timp de calitate și toatea cestea se întâmplă datorită inițativei preotului Dragomir Țicleanu. Cu deschidere către nou, dar respectând tradițiile părintele Dragomir a transformat parcă practicile spirituale într-o artă accesibilă tuturor, fie că vorbim despre adulți, fie despre copii. O face din suflet și acest lucru se observă în schimbările pe care le-a adus în comunitate.