Copii fumători activi sunt, potrivit ultimelor studii, într-un număr alarmant de mare. Peste 50.000 de minori cu vârste între 13 și 15 ani din România practică fumatul.

În medie, aceștia fumează câte cinci țigări pe zi. Specialiștii identifică mai mulți factori care contribuie la această creștere îngrijorătoare.

Printre aceștia se numără influența negativă a grupului de prieteni, accesul facil la produse din tutun și lipsa unor campanii eficiente de prevenire a fumatului în școli.

De asemenea, publicitatea indirectă la tutun pe rețelele sociale și în mass-media are un impact semnificativ asupra tinerilor.

Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, subliniază că fumatul la o vârstă fragedă are urmări grave asupra sănătății tinerilor.

Nicotina din țigări poate perturba dezvoltarea creierului, afectând memoria, concentrarea, învățarea și luarea deciziilor. Fumul de țigară dăunează grav plămânilor, reducând capacitatea acestora de a funcționa și crescând riscul de boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul și bronșita.

De asemenea, fumatul afectează sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială, ritmul cardiac și riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Copii fumători activi sunt mai predispuși să dezvolte o dependență psihologică

În ceea ce privește sistemul imunitar, fumatul îl slăbește, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. Fumatul poate, de asemenea, încetini creșterea și duce la o statură mai mică. Totodată, fumatul afectează fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei.

Artucl complet în PRESSHUB