Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cătălin Liviu Stănculescu, a fost trimis în judecată de DNA, pentru trafic de influenţă. Acesta, spun procurorii, ar fi primit 13.000 de euro de la administratorul unei firme care avea contract cu CEO, lăsându-l să creadă că poate influenţa urgentarea plăţii facturilor.

Potrivit unui comunicat DNA, remis miercuri, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia – CEO, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

”În perioada 25.07.2022 – 23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menţionată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăţi comerciale aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză), lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra Directoratului CEO, cu atribuţii în aprobarea plăţilor, şi că îi va determina pe aceştia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor”, arată DNA, miercuri, într-un comunicat de presă.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu trei inculpaţi.

Potrivit DNA, în cazul unuia dintre ei, cercetat pentru dare de mită, a fost stabilită o pedeapsă de doi ani şi jumătate, suspendată pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi jumătate.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, „în 6 ianuarie 2024, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiţii neconcurenţiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare şi gestionare deşeuri. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-a indicat martorului şi modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziţie prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerinţe preferenţiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenţiona să se înscrie în procedură şi transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preţ mai mari faţă de cel al societăţii cu care intenţiona să câştige procedura”.

Potrivit DNA, în cazul celorlalţi doi inculpaţi au fost aplicate pedepse de patru luni de închisoare, suspendate pe durata unor termene de supraveghere de doi ani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la săvârşirea acestei infracţiuni.

”Unul dintre inculpaţi, angajat al unei societăţi comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia din urmă, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură şi o comandă de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla în raporturi comerciale, în scopul evitării plăţii unor penalităţi de întârziere şi încheierii unei tranzacţii extrajudiciare”, arată procurorii DNA.

Toţi cei trei inculpaţi care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe perioade de 120, respectiv 60 de zile. În cauză s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 de euro aparţinând inculpatului Stănculescu Cătălin Liviu, mai spun procurorii DNA.

Dosarele de urmărire penală privind pe cei trei inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti, iar dosarul cauzei privindu-l pe inculpatul Stănculescu Cătălin Liviu a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă.