Performanța susținută pe toate planurile a actualei echipe de la primărie impune menținerea trendului pozitiv și în noul mandat. Comuna Secu merită tot ce e mai bun, iar Victor Dan, primarul în funcție și candidatul PSD pentru un nou mandat,împreună cu echipa sa sunt gata să-și asume toată responsabilitatea în scopul dezvoltării comunității.

Victor Dan se află în fața celui de-al treilea mandat la primăria Secu. Mandatele 2016-2020 și cel din ultimii patru ani au însemnat momente de punere în aplicare a diverse proiecte pentru localitate, de la cele de infrastructură până la cele de educație, de la cele cu bani din bugetul local până la cele cu fonduri nerambursabile. Au fost momente pe care echipa primarului și comunitatea le-au trăit împreună, au fost provocări pe care le-au depășit împreună, inițiative pe care le-au implementat împreună, au fost investiții în dezvoltarea localității și a calității oamenilor.

Investiții importante în beneficiul comunității

În 2016, comunitatea din Secu număra peste 1100 de oameni și 600 de gospodării. Pentru acești oameni, echipa lui Victor Dan și primarul s-au implicat și au demarat proiecte precum: asfaltarea drumului de la Secu la Argetoaia, reabilitarea unui sistem de iluminat public modern, cu LED-uri, darea în folosință a unei rețele de apă reabilitate în Secu, Comănicea și Șumandara (finanțată cu fonduri guvernamentale) sau punerea în funcțiune unei stații de tratare a apei și foraje de mare adâncime. Nu în ultimul rând, locuitorii din comună beneficiază de televiziune prin cablu și internet. Infrastructura rutieră a reprezentat o axă importantă pentru primar: ulițele comunale au fost pietruite, în timp ce drumurile agricole au fost modernizate. S-a investit în echipamente și tehnologie care să poată deservi atât pe timp de vară, cât și în sezonul rece localitatea și necesitățile oamenilor, un exemplu în acest sens fiind achiziția unui buldoexcavator multifuncțional.

Mandatul 2020-2024 a însemnat o continuare a proiectelor demarate și desfășurarea a noi programe pentru locuitori. Din bugetul propriu al primăriei Secu, s-a realizat sistemul video în comună, prin care s-a urmărit creșterea gradului de siguranță al cetățenilor. Tot la capitolul confort, dar cu finanțare europeană, s-a realizat și extinderea iluminatului public în comună.

Unul dintre proiectele care început în acea perioadă și este acum în implementare vizează educația timpurie complementară, cu o valoare de peste 1.400.000 de lei. Tot în stadiul de implementare actuală, dar demarat în cursul anilor trecuți este și proiectul Grădiniței cu 2 clase în comuna Secu, care se va finaliza în vara acestui an.

Procesul de reparații și modernizare a infrastructurii a continuat și în mandatul actual, intervenindu-se de fiecare dată când a fost nevoie asupra ulițelor și străzilor din comună.

Cadastrarea localității cu fonduri europene

S-a dat curs uneia dintre doleanțele cetățenilor – aceea de cadastrare a localității  și s-a realizat în procent de peste 50%, proiect realizat pe fonduri europene, în timp ce actualmente se lucrează restul documentației de 50%. Un alt demers al actualei administrații locale a vizat decolmatarea pârâului Garcotin, proiect care a fost deja finalizat.

Victor Dan a venit la primărie cu o mapă întreagă de proiecte ce au drept scop dezvoltarea comunei. De la infrastructură rutieră la educație, de la sănătate la dezvoltare economică, de la cultură la servicii sociale. Furnizarea de servicii medicale de calitate, în spații adecvate, atenția acordată persoanelor vârstnice precum și promovarea unui stil de viață sănătos este o preocupare permanentă a primarului. În egală măsură, susținerea vieții culturale, prin organizarea zilei comunei și a târgului săptămânal, de exemplu, este un domeniu în care Victor Dan a investit timp și suflet.

Nu în ultimul rând, la Secu a fost înființat și dat în folosință un Serviciul Local de Evidență a Persoanelor, astfel încât acum, localnicii pot să depună în comună toate documentele necesare în vederea obținerii și ridicării certificatelor de stare civilă și a actelor de identitate, fără a mai fi nevoiți să facă drumuri spre alte centre, cum se întâmpla în trecut.

CE ÎMI PROPUN

Ne propunem o serie de proiecte ce vor veni direct în sprijinul comunității atât pe termen scurt, cât și pentru o perioadă mai îndelungată. Chiar dacă bugetul unei localități rurale este limitat, ne vom concentra eforturile pentru a accesa fonduri nerambursabile, astfel încât proiectele majore să se poată îndeplini fără a fi o povară financiară pe umerii cetățenilor.

Pe termen scurt, avem în plan asfaltarea ulițelor, proiect care deja este în implementare și care are o valoare estimată de aproape 1,8 milioane de lei. Infrastructura rutieră se va consolida și cu asfaltarea Drumului Comunal Secu – Șumandrași ulițele aferente, proiect finanțat prin AFIR cu o valoare de 1 milion de euro. Drumul Județean ce traversează satele Secu, Comanicea și Șumandra va fi modernizat prin așternerea de covor asfaltic pe întreaga suprafață de aproximativ 15 km și care se va realiza în următorii doi ani.

Două proiecte se află în stadiul de evaluare și presupun reabilitarea Căminului Cultural (peste 5 milioane de lei) și a bazei sportive Secu (1 milion de lei).

Inițiative pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare

Una dintre cele mai importante investiții presupune introducerea de canalizare și stația de epurare din Secu, proiect aflat acum în stadiu de licitație și care se ridică la aproximativ 7.500.000 de lei. Extinderea alimentării cu apă în Smadovicioara este un alt proiect gândit de actuala echipă și care se ridică la peste 3 milioane de lei.

Aproape 2 milioane de lei vor fi direcționați spre crearea unui Centru de Zi pe pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, în timp ce suma de 150.000 de lei va folosi pentru reparații la acoperișul bisericii din localitate și peste 530.000 de lei vor fi folosiți pentru construirea unei remize pentru utilaje.

O atenție deosebită va fi oferită sectorului educațional, copiii noștri fiind cea mai importantă investiție pe care o putem crea – pe lângă asigurarea actului educațional cu dotări și echipamente, avem în plan asigurarea mesei calde pentru 108 elevi, proiect aflat, de altfel, în stadiu de licitație, cu o valoare de aproximativ 200.000 de lei și realizabil în decursul acestui an.

CE AM REALIZAT

  • Asfaltarea drumului Secu – Argetoaiași a altor artere de interes, pietruirea ulițelor
  • Realizarea unui sistem de iluminat modern, cu LED-uri și extinderea iluminatului public
  • Reabilitarea rețelei de apă în satele Secu, Comănicea și Șumandra
  • Implementarea unei rețele de cablu și internet alături de sistem video în comună
  • Realizarea unei stații de tratare a apei și foraje de mare adâncime
  • Reabilitarea unei grădinițe cu două clase la Secu
  • Decolmatarea pârâului Garcotin
  • Cadastrarea a 50% din comună
  • Atragerea de fonduri europene pentru alimentarea cu apă în comună
  • Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementară

Comandat de PSD Dolj, executat de PUBLICITATE PR OLTENIA, CUI mandatar financiar 21240002.