Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că a fost lansată licitația pentru modernizarea a încă 74,25 km de cale ferată pe tronsonul Craiova- Drobeta Turnu Severin – Caransebeș.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, până în data de 29 iulie trebuie depuse ofertele pentru contractele necesare modernizării infrastructurii feroviare pe Lotul 4 (Drobeta Turnu Severin- Băile Herculane) și pe Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta).

Valoarea estimată a celor două contracte (proiectare și execuție) este de 4,87 miliarde de lei (fără TVA), iar finanţarea este asigurată prin Programul Transporturi 2021- 2027.

Durata maximă a contractului pentru Lotul 4 este de 72 luni, iar pentru Lotul 5 este de 60 de luni.

Lotul 4 are o lungime de 41,618 km și o valoare estimată de 2,44 miliarde de lei (fără TVA). Lotul 5 (Băile Herculane- PO Poarta) are o lungime de 32,637 km și o valoare estimată de 2,43 miliarde de lei (fără TVA).

Lucrările de reabilitare pe întreaga linie de cale ferată Craiova- Drobeta Turnu Severin – Caransebeș (225,287 km) vizează „modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului, creșterea capacității de tranzit, asigurarea interoperabilității, asigurarea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, modernizarea stațiilor și a haltelor de mișcare, modernizarea podurilor și podețelor, reabilitarea și modernizarea clădirilor stațiilor de călători (inclusiv ridicarea nivelului peroanelor) în conformitate cu standardele europene în vigoare, montarea de panouri fonoabsorbante sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot, instalații de centralizare electronică noi, în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS și îmbunătățirea infrastructurii pentru creșterea vitezei de circulație la valori de până la 160 km/h”.

În luna mai au fost lansate în licitație contractele pentru modernizarea Loturilor 3 și 6, care au termen de depunere a ofertelor 1 iulie 2024. Modernizarea acestor două loturi, cu o lungime de 78,4 km, are o valoare totală estimată 7,35 miliarde de lei (fără TVA) și este finanțată tot prin Programul Transporturi, a precizat Grindeanu.