Locuitorii Craiovei pot obține certificatele de naștere și de deces pe loc. Astfel, se elimină perioada de așteptare de două zile, care era necesară anterior pentru cele două tipuri de documente.

Sistemul utilizează semnătura digitală pentru cei care doresc să le obțină, eliminând, astfel, necesitatea formularelor tradiționale.

Pentru eliberarea certificatele de naștere – nou născuți, cetățenii se pot adresa fie direct la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova, fie prin programare online pe site-ul https://spcepcv.ro/, facilitând astfel accesul rapid la aceste documente esențiale.

În prima etapă de implementare, cetățenii Craiovei pot beneficia de certificate de naștere pentru nou-născuți atât în format digital, cât și fizic, la cerere. Activitatea de înregistrare a nașterii desfășurată de ofițerii de stare civilă se va realiza în format digital, asigurând o procesare mai eficientă și mai sigură a datelor.

În perioada următoare, va fi inițializat și fluxul de înregistrare a actelor de căsătorie în noul sistem, extinzând astfel beneficiile digitalizării și la alte tipuri de acte de stare civilă.

„Demersul vine ca urmare a implementării, la Nivelul Direcției de Evidență a Persoanelor, a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.I.E.A.S.C.), un proiect inovator care simplifică și accelerează procesul de obținere a certificatelor de stare civilă pentru cetățeni și face parte din eforturile continue ale Primăriei Municipiului Craiova de a moderniza serviciile publice și de a răspunde nevoilor cetățenilor într-un mod eficient și accesibil”, menționează reprezentanții Primăriei Craiova.