La Școala Gimnazială Murgaşi se derulează, din iunie 2023, proiectul de Acreditare ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Educația Școlară (SCH), contract numărul 2023-1-RO01-KA121-SCH-000133664. Obiectivul primului an de acreditare: – creşterea cu 70% a numărului profesorilor care utilizeaza metode inovative de predare stimuland astfel interesul pentru educaţie al elevilor care provin din familii defavorizate şi îmbunăţirea rezultatelor şcolare.

În perioada 21.07.2024-26.07.2024, cinci cadre didactice de la Școala Gimnazială Murgaşi au participat la cursul ,,Vitamin C boosts education!” din cadrul proiectului de Acreditare Erasmus+, cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA121-SCH-000133664, finanțat de Comisia Europeană și furnizat de Colony of Creators.

În cele 6 zile de curs, cadrele didactice participante au învățat să utilizeze coaching–ul ca instrument de educație non-formală. S-au antrenat cu numeroase aplicații, au desfășurat diverse activități/jocuri și au folosit interesante instrumente în mediul formal pentru îmbunătățirea motivației, concentrarea și dezvoltarea competențelor cheie. Prin temele care au avut în centrul atenției coachingul în educație, participanții la curs au putut beneficia, din partea formatorilor, de numeroase explicații sau exemple edificatoare relativ la acest concept, a cărui aplicare în diverse organizații a cunoscut o creștere semnificativă în ultimele decenii. Astfel, ei au descoperit că pot aborda la clasă coachingul, ca metodă prin care elevul reușește să-și identifice abilitățile pe care le poate pune în valoare mai bine.

Au reținut, totodată, că, indiferent cui i se adresează coachingul, un coach are în vedere aspecte precum: construirea încrederii în propria persoană; a ști să asculți, să te faci ascultat; a pune întrebări deschise; a stabili eficient obiectivele; a te concentra asupra obținerii rezultatului; a încuraja permanent; a oferi sprijin pe parcursul dezvoltării, a oferi feedback constructiv. În același timp, cadrele didactice implicate au făcut cunoștință cu diverse instrumente folosite în coaching, unul dintre ele fiind Roata Vieții, care îţi oferă o perspectivă lărgită asupra a ceea ce înseamnă viaţa ta la un moment dat, care sunt domeniile de viaţă importante pentru tine.

Roata Vieţii este o modalitate prin care fiecare dintre noi ne putem face o analiză a nivelului propriu de satisfacţie faţă de principalele aspecte ale vieţii noastre, identificând şi conştientizând domeniile care necesită atenţia noastră pentru a fi dezvoltate și stabilind priorităţile pentru crearea armoniei în viaţa noastră. Toate activitățile desfășurate în cadrul acestui curs au fost antrenante, participanții reușind să abordeze creativ temele aduse în atenție.

În fiecare zi, formatorii au alternat activitățile de învățare cu diverse jocuri care au necesitat atenție, implicare, feedback. Individual sau în echipă, sarcinile de lucru au fost realizate cu succes, având în vedere atmosfera plăcută creată de formatori. Dimensiunea interculturală a programului de formare a vizat, pe lângă schimbul de idei/ informații realizat cu partenerii participanți la mobilitate, vizitarea unor obiective culturale interesante din Evia.

Prin participarea la cursul ,,Vitamin C boosts education!”, Școala Gimnazială Murgaşi adaugă o nouă experiență de învățare și de evoluție profesională seriei de proiecte implementate cu succes în cadrul programului Erasmus+. „Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea”.