Statul român, prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), a sponsorizat campania electorală a celor șapte europarlamentari aleși din partea a două partide extremiste din România – AUR și SOS România. Practic, prin rambursarea cheltuielilor de campanie, AEP a finanțat din banii contribuabililor mesaje de ură, anti-UE, anti-Ucraina și pro-Rusia, un caz unic în Uniunea Europeană. 

Reporter 24 a stat de vorbă cu specialişti în bună guvernare și procese electorale​, dar şi cu analişti politici cu scopul de a întoarce pe toate feţele felul în care statul român sponsorizează partidele politice, în special extremiştii. În timpul documentării, jurnaliştii snoop.ro au dezvăluit că PNL a cheltuit 2 milioane de euro din subvenții publice pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă pe panouri stradale. Liberalii spun că nu există conflict de interese, experţii consultaţi de noi spun că aceştia se află la limita legii.

AUR în topul Cheltuielilor

Potrivit Expert Forum, un think tank din Bucureşti înfiinţat de experţi în politici publice şi reforma administraţiei, la europarlamentare, până la data de 30 mai s-au raportat venituri de 79 de milioane de lei, din care 37,7 milioane de lei provin de la candidați și 41,6 de milioane de la partid, prin transfer de la partide.

Pe partide, situația este următoarea:

PSD a declarat cei mai mulți bani – 11,6 milioane din partea unui număr de 12 candidați și transferuri de aproape 30 de milioane de lei.

PNL a declarat contribuții de 7,6 milioane de lei din partea unui număr de 9 candidați și niciun fel de transferuri din partea partidului.

AUR a declarat contribuții de 14,7 milioane de lei de la 13 candidați (în creștere semnificativă de la 5,6 milioane cât declarase săptămână anterioară) și transferuri de 850 mii lei. AUR a declarat cele mai mari contribuții de la candidați.

UDMR a transferat doar fonduri de la partid, 1,1 milioane de lei.

USR a declarat contribuții de 393 mii lei lei, de la 8 candidați și transferuri de 4,2 milioane lei, care provin mai ales din împrumuturi (3,7 milioane de la persoane fizice și 300 mii de la persoane juridice)

PUSL a declarat contribuții de 500 lei din partea unui singur candidat și transferuri de 2,4 mil. lei.

REPER a declarat 308 mii lei din partea unui număr de 6 candidați (majoritatea venituri proprii), care se adaugă împrumuturi de la persoane fizice de 805 mii lei.

Forța Dreptei a transferat 2,1 mil. lei din veniturile partidului.

SOS România a declarat 203 mii lei, de la 2 candidați, venituri proprii.

Nicolae Ștefănuță a declarat 109 mii lei, iar Vlad Gheorghe 42 mii lei.

Spre deosebire de săptămâna anterioară când jumătate din fondurile candidaților proveneau din resurse proprii, conform împrumuturile reprezintă 59% din bani, adică 22 de milioane. Veniturile proprii declarate s-au totalizează 14,8 milioane, adică 39%. La finanțarea din partea partidului prevalează însă veniturile din fonduri private – 34 milioane de lei, adică 82%, urmate de împrumuturi 6,8 milioane de lei (majoritar de la persoane fizice).

Continuare în Reporter 24.