Vara acestui an a fost, pentru administrația județeană doljeană, o perioadă plină. Nici toamna nu se anunță a fi un sezon mai liniștit pentru că sunt în derulare proiecte ce privesc mai multe domenii. Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a vorbit, într-un interviu, despre toate aceste obiective, dând asigurări că Doljul nu va rata niciun proiect, mai ales pe cele cu finanțare europeană. Sunt sume extrem de importante, susține șeful administrației județene, și asigură dezvoltarea județului.

Reporter: Domnule președinte, cum a fost această vara, pentru județul Dolj, din punct de vedere al lucrărilor pe linia infrastructurii rutiere?

Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj: A fost nu doar o vară, ci o  întreagă perioadă plină. Noi am finalizat, în această iarnă, partea de recepții, de documentații, tot ceea ce a însemnat proiecte finalizate până la 31 decembrie 2023, exceptând drumul de la Cârcea, care a avut termen de finalizare în martie-aprilie. Exercițiul financiar trecut a fost, așadar, o perioadă propice pentru investițiile în infrastructura rutieră. Spun acest lucru pentru că, dincolo de Programul Operațional Regional, unde am avut drumul Craiova-Cetate, am avut Strategia Uniunii Europene pentru Dunăre și acolo am făcut peste 70 de kilometri de drum. Am avut și Programul Transfrontalier, care a permis reabilitarea unui tronson de drum de 24 de kilometri lungime. Alături de drumurile finanțate prin PNDL II, s-au făcut peste 200 de kilometri de drum, doar din bani nerambursabili, la care s-au adăugat porțiunile pe care noi le facem anual cu societatea noastră de drumuri.

Rep.: Au apărut noi oportunități de finanțare? Le-ați luat în calcul?

C.V.: Noi nu am stat, din acest punct de vedere, și, în toamna anului trecut, am fost primul consiliu județean din țară care a contractat pe noul program operațional. Vorbim de Drumul 641, aproape 48 de kilometri, Mischii-Ghercești-Pielești-toată Valea Teslui, până la limita cu județul Olt. Am semnanat un contract de finanțare, proiectarea a fost executată și acum suntem în licitație publică avansată. Se evaluează  ofertele, urmând ca până în toamnă să semnăm contractul de execuție. Este cea mai mare porțiune de drum pe care o avem acum în licitație. Este o investiție de 62 de milioane de euro. De asemenea, am contractat, prin Anghel Saligny, 27 de kilometri de drum pe ruta Scaești-Argetoaia. Am semnat contractul de execuție și deja se lucrează pe această parte. Este avansată lucrarea. Investiția este de 26 de milioane de euro. Au mai fost lucrările pe care le facem cu societatea noastră de drumuri: trei kilometri în interiorul comunei Mârșani, trei sau patru la Daneți, la Celaru. Sunt localități mari pe unde trece un drum județean și pe care le-am ales după ce au avut recent diverse lucrări pentru utilități, respectiv alimentare cu apă sau canalizare.

Rep: Sunt zone în județ unde nu s-a intrat deloc? Aveți și urgențe?

C.V.: Da, mai sunt și astfel de zone. Am reușit să rezolvăm zona Cernătești și urmează Raznic. Mai sunt undeva la 13 kilometri între Breasta și Raznic, pe care vrem să îi rezolvăm pentru a face accesul bun la Cula Cernătești. Este o zonă cu alunecare și așteptăm să identificăm o sumă de bani mai constistentă. Mai este o alunecare de teren în zona Mihăița, fiind o altă urgență. O finanțăm pe Anghel Saligny. Sunt izvoare subterane și se impune o investiție mai amplă. Mai avem un drum surpat la Secu. Aici, circulația este deviată. Am contractat deja și avem 2,7 milioane. Urmează execuția. Încercăm să rezolvăm și aceste zone.  

Rep.: Mai este puțin și începe școală. Știu că aveți câteva unități în administrare. Care este situația lor?  

C.V.: Școlile speciale sunt în coordonarea Consiliului Județean Dolj. Toate sunt într-o stare foarte bună și toate au beneficiat și beneficiază de diverse proiecte. Am semnat, săptămâna trecută, un contract pentru Centrul „Sfântul Vasile” și o să fie reabilitat tot centrul școlar, pe fonduri europene. De lucrări beneficiază și Liceul Beethoven, unde funcționează și CJRAE. Toate școlile sunt dotate corespunzător și o să mai depunem proiecte pentru că apar noutăți și automat și noi solicitări, noi cerințe.

Rep.: Despre microbuzele școlare ce ne spuneți?

C.V.: Pentru microbuzele școlare, am finalizat prima licitație de 25 de micobuze electrice. Urmează să fie livrate județului nostru. Totodată, cu alte 24 de microbuze suntem în licitație. Ne-a mai rămas o sumă de bani și ne-am permis să extindem pentru alte șase localități care vor beneficia de microbuze școlare. Vor fi 59 de localități din județ care vor avea microbuze electrice sau hibrid, pentru că am avut două programe.

Rep.: În domeniul medical, ce investiții mai faceți la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova?

C.V.: La spital s-a lucrat foarte bine pe ce a însemnat spații de parcare în plus și s-a reparat gardul împrejmuitor. De asemenea, am finanțat unitatea medicală pentru ca spitalul să poată să schimbe mai multe conducte de termoficare din curte. Urmează să mergem cu asfalt în zona respectivă. După ce vom termina această parte de infrastructură, vom intra pe tot ceea ce înseamnă spații verzi. Avem în plan amenajarea unei zone de recreere pentru pacienți sau pentru aparținători. Totodată, am scos în licitație de execuție secția de oncologie pediatrică. Avem proiectul, avem autorizație de construcție și, până la finele lunii septembrie, așteptăm oferte de la firme. Am licitat construcția și o parte din aparatură, cea care ține de construcție, care depinde de partea de infrastructură. Celelalte dotări vor fi scoase și ele la licitație. Proiectul se ridică la 36 de milioane de euro.

Rep.: Și în județ?

C.V.: Suntem în licitație avansată pentru Spitalul Leamna. Această unitate beneficiază de 9 milioane de euro de la CNI și licitația de execuție este în curs. Aici va începe construcția unei noi aripi și reabilitarea celei vechi. Și la Spitalul Dăbuleni vom avea investiții. Este o aripă veche, aici, pe care am dorit să o demolăm . Este o investiție de 11 milioane de euro pentru o nouă construcție. Ne dorim o aripă nouă, care să aibă ambulatoriu și o parte din secțiile spitalului. Pe partea de unități medico-sociale avem liniște. Sunt de ajutor, vedem o calitate a serviciilor.  

Rep.: Domnule președinte, ar fi posibilă o extindere a lor și o creștere a numărului de centre?

C.V.: Am avut construcție nouă, în Amărăști, tot în curtea UMS-ului de aici,  pentru a fi mai efficient. Urmează Sadova, anul viitor. Totodată, la Brabova vom face o aripă nouă. Ne ducem de la 30 și ceva de paturi, la peste 40.

Rep.: Dar în alte localități unde nu există aceste unități?

C.V.: Este vorba despre finanțare. O parte din bani vine de la Minister, dar este pe un standard de cost foarte învechit și noi trebuie să suplimentăm foarte mulți bani pentru a avea servicii de calitate, salarii bune, utilități plătite la timp. Sunt costuri mari. Avem deja șapte centre medico-sociale. Suntem consiliul județean cu cele mai multe din țară.

Rep.: Pe linie sportivă ce s-a mai întâmplat? Stadionul Tineretului în ce punct se găsește?

C.V: Pentru acest obiectiv am semnat contractul. Acum este o o perioadă de preomologare. Vrem să fie totul conform pentru  a găzdui competiții de nivel 1. Sunt corespondențele cu federațiile internaționale din domeniu, urmând demararea lucrărilor. Prima lopată  va avea loc curând.

Rep.: Pe parte culturală, vara acestui an a fost una cu răsunet în județul Dolj. Se mișcă lucrurile în acest sens?

C.V.: Aceste evenimente, cum a fost cel de la Cernătești, iată că devin tradiție. Au prins aceste evenimente și suntem mulțumiți de rezultate. La Cernătești va fi tot timpul ceva frumos. Această zonă va avea efervescență. De asemenea, am sprijinit Festivalul de Folk de la Calafat. O să vină efervescență și din zona Goești, prin Casa Alexandru Macedonski. Am depus proiectul pentru reabilitare. O altă parte bună este că au început să vină solicitări din județ. Primarii vor să se implice în astfel de acțiuni.  

Rep.: Exemplul lucrului bine făcut?

C.V.: Da. Avem primari care vin cu idei, care spun că vor contribui cu sume din bugetul local și că își doresc ca și la dumnealor în comună să aibă loc manifestări. O zonă de mare interes va fi EuroVelo, cei 360 de kilometri care merg pe malul Dunării și, cu siguranță, va fi un proiect de succes. Avem un județ care poate oferi foarte multe din punct de vedere turistic și trebuie să profităm la maximum de acest avantaj.