În județul Dolj, procentul pensiilor care au scăzut, conform noii legii, este destul de mic, potrivit directorului Casei Județene de Pensii Dolj. Pe de altă parte, cei care au muncit în condiții normale de muncă, pe salarii mici, au înregistrat creșteri spectaculoase ale pensiilor.  

Directoarea Casei de Pensii Dolj, Daniela Licu, a menționat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că procentul pensiilor care au scăzut, aplicând noua formulă de calcul, este unul mic în județul Dolj.

„În privința pensiilor care au scăzut, în județul Dolj, procentul este destul de mic. Au scăzut pensiile celor care s-au înscris pe vechea legislație la pensie, pe anumite legi așa numite speciale: au beneficiat de o vârstă redusă de pensionare, au beneficiat de un alt mod de calcul, etc. La aceștia, este adevărat că scade cuantumul, dar rămân în plată cu pensia aflată în plată la 31 august 2024. Este foarte important să se înțeleagă acest lucru”, a explicat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu.

Creșteri spectaculoase au fost, potrivit reprezentantei Casei de Pensii Dolj, în cazul celor care au lucrat în condiții normale de muncă, pe salarii mici.

„În cazul persoanelor care au lucrat în condiții normale, dar au muncit 35 de ani pe salariu minim, cele mai multe, creșterea este spectaculoasă. Poate fi și de 80 % pentru că aceste persoane au, pe Legea 263, o pensie de 1.281 de lei, chiar dacă au muncit 35 de ani cu salariul minim pe economie, de exemplu. Pe noua lege, având în vedere că li se acordă aceste puncte de stabilitate pentru vechimea realizată peste 25 de ani, creșterea este de la 1.281 de lei, la 2.000 de lei, de exemplu”, a mai spus Licu.  

În județul Dolj, situația creșterilor este următoarea: între 0 și 500 de lei, au avut loc creșteri la aproximativ 66.000 de pensionari, între 501  și 1000 de lei, la aproximativ 33.000 de pensionari, între 1001 și 2000 de lei, la aproximativ 20.000 de pensionari și peste 2001 lei la aproximativ 3000 de persoane.

Întrucât numărul pensionarilor care cer lămuriri după ce au primit deciziile este foarte mare, conducerea Casei de Pensii Dolj a hotărât să înființeze ghișee unde activitatea se concentrează strict pe Legea 360/2023.  

„Avem ghișee dedicate acestei legi. Specialiștii din cadrul instituției sunt cei care discută zilnic cu pensionarii. Majoritatea nu are nicio problemă. Majoritatea pensionarilor care se adresează Casei de Pensii Dolj vin să primească explicații. Există și situații când pot apărea erori, este adevărat. Volumul de muncă a fost infernal. Avem un procent mic de lucrări care trebuie revizuite. Le vom rezolva după 1 septembrie. Lucrăm prin orice mijloace de comunicare și toate vor fi soluționate”, dă asigurări directoarea Casei de Pensii Dolj.