Câinii de poliție sunt special antrenați pentru a ajuta forțele de ordine în diverse sarcini. Aceștia sunt folosiți în diferite departamente pentru activități care implică, între altele, detectarea, urmărirea sau prinderea suspecților. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, cele mai potrivite rase utilizate în astfel de activități sunt ciobăneștii germani și ciobăneștii belgieni.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj deține câini de serviciu folosiți pentru patrulare şi intervenție, căutarea persoanelor dispărute în mediul natural, cercetarea la fața locului – prelucrare miros uman în vederea identificării autorilor diverselor infracțiuni, efectuarea de controale ale autoturismelor și ale bagajelor în vederea identificării substanțelor interzise, cât şi la detectarea substanţelor explozive.
Selecția unui câine de poliție, spun specialiștii, începe prin evaluarea caracteristicilor genetice și comportamentale. Câinii trebuie să aibă un temperament echilibrat, să fie activi, inteligenți, curioși și capabili de a lucra sub presiune.
„Procedura de selectare şi antrenare a acestora fiind reglementată de Instrucțiunile 636/2005, privind producerea și folosirea animalelor de serviciu în structurile M.A.I. Pentru activitățile de serviciu, cele mai potrivite rase de câine folosite sunt ciobănesc german şi ciobănesc belgian malinois, datorită calităţilor lor superioare şi anume mirosul şi inteligenţa”, spun reprezentanții IPJ Dolj.
Câinii de poliție sunt supuși unui antrenament riguros de la o vârstă fragedă. Ei dezvoltă o relație strânsă cu polițistul responsabil de câine, ceea ce asigură o comunicare și o colaborare eficientă în teren. Polițistul trebuie să participe și el la un program de instruire intensivă pentru a învăța să lucreze cu câinele.
„Perioada de antrenament este permanentă fiind formată dintr-o perioadă de predresaj, o perioadă de curs de specializare și ulterior antrenament repetitiv zilnic între 2 și 5 ore, în funcție de categoria de câine”, mai spun reprezentanții IPJ Dolj.
Câinii sunt instruiți să detecteze droguri, explozibili, arme, bancnote, persoane, folosindu-se de mirosul lor extrem de sensibil. În primă fază, câinii învață să urmărească mirosul unei persoane, fie că este vorba de un infractor sau de o persoană dispărută. Ei pot lucra pe diferite tipuri de terenuri și în diverse condiții. Sunt câini antrenați pentru a ajuta în reținerea infractorilor, folosindu-se de puterea lor fizică. Ei învață să asculte comenzile exacte pentru a nu ataca decât atunci când este necesar și să se oprească atunci când li se ordonă.
Totodată, câinii pot fi antrenați pentru a proteja ofițerii de poliție în situații periculoase, învățând să răspundă rapid la posibilele amenințări. După antrenamentul specializat, câinii trec printr-o serie de teste și evaluări pentru a se asigura că pot răspunde adecvat în situații reale. Ei trebuie să demonstreze abilități excelente de ascultare și performanță în condiții stresante.
Câinii de serviciu sunt antrenați în mod obișnuit pentru a îndeplini sarcini specifice într-un anumit domeniu, cum ar fi detectarea substanțelor interzise, căutarea și salvarea sau protejarea persoanelor.
Există situații, spun polițiștii, în care acești câini pot avea dublă calificare, adică pot fi instruiți să îndeplinească sarcini în două domenii diferite. Presupune un proces de antrenament mai lung și mai complex. Se pune accent pe menținerea unui echilibru și pe adaptarea antrenamentului în funcție de nevoile specifice.
„De regulă, câinii de serviciu se specializează într-un singur domeniu, însă există posibilitatea dublei calificări, pentru câinii cu aptitudini”, explică polițiștii doljeni.
Relația dintre polițist și câinele de serviciu este una extrem de importantă, bazată pe încredere reciprocă, loialitate și cooperare. Acest parteneriat este esențial pentru îndeplinirea misiunilor de securitate, intervenții, căutări sau alte activități de menținere a ordinii publice.
Polițistul care coordonează activitatea unui câine dezvoltă cu el o relație apropiată, bazată pe comunicare continuă. Antrenamentele sunt concepute pentru a crea o conexiune puternică, astfel încât câinele să răspundă rapid și precis la comenzile polițistului.
În teren, polițistul și câinele de serviciu trebuie să se bazeze unul pe celălalt. Polițistul trebuie să aibă încredere în instinctele și abilitățile câinelui, mai ales în situații de criză, cum ar fi detectarea de explozibili, droguri sau urmărirea suspecților. La rândul său, câinele își urmărește polițistul și se ghidează după acesta, știind că îl protejează și că este într-un mediu controlat.
Deși antrenamentele sunt stricte, relația dintre polițist și câinele său este adesea caracterizată de o mare afecțiune. Câinele devine nu doar un coleg de muncă, ci și un prieten loial, ceea ce întărește legătura emoțională.
Dincolo de atribuțiile practice, câinele de serviciu are și un rol emoțional pentru polițist, oferindu-i acestuia sprijin psihologic în situațiile dificile. Această relație este esențială pentru succesul echipelor canine în forțele de ordine.
„Relația dintre poliţist şi câinele de serviciu se construiește prin atașament și antrenamente zilnice pentru obținerea încrederii reciproce”, arată polițiștii doljeni.
Comenzile folosite pentru a ghida câinele de serviciu diferă în funcție de genul de activitate desfășurată, acestea fiind “Caută!”, “Prinde!”, “Miros!”, însă pot fi diferite de la un antrenor la altul, mai spun reprezentanții IPJ Dolj.
Fie că vorbim de protecția publică, salvarea vieților sau combaterea infracționalității, câinii de serviciu au fost și vor rămâne aliați esențiali în misiuni complexe și periculoase.
„La mai multe manifestări publice, cum ar fi partide de fotbal cu suporteri recalcitranți, câinii de serviciu de intervenție au avut un rol esențial în desfășurarea în bune condiții a acestora, pe traseele de afluire-defluire. Totodată, câinii poliţişti şi-au adus aportul în căutarea şi găsirea într-un timp cât mai scurt a persoanelor dispărute în mediul natural”, explică polițiștii.
Sunt și situații când câinii de serviciu nu pot fi folosiți. Temperaturi extreme sub -10 grade Celsius sau peste 30 de grade Celsius împiedică utilizarea câinilor întrucât nu există mijloace de protecție suplimentară în acest sens.
După ce își încheie activitatea în poliție, câinii de serviciu sunt preluați de către polițiștii care i-au avut în dotare.
„Câinele este în serviciu până la vârsta de 8 ani. După această vârstă, este preluat/adoptat de către conductorul său. Există proceduri speciale pentru a asigura sănătatea și bunăstarea câinilor de serviciu, iar acestea sunt respectate zilnic de către fiecare polițist conductor câine”, conchid reprezentanții IPJ Dolj.